Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Το σπίτι των Πνευμάτων

Ξενύχτησα ψες ξαναδιαβάζοντας «Το σπίτι των Πνευμάτων» της Αλιέντε και δεν κρατήθηκα να μην κλάψω στο τέλος. Δεν ξέρω πόσοι το έχουν διαβάσει αλλά το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι η ιστορία μιας οικογένειας στη Λατινική Αμερική που καλύπτει 4 γενιές γυναικών και τα γεγονότα που σημάδεψαν τις ζωές και τη χώρα τους. Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες και ονόματα είναι ξεκάθαρο ότι μιλά για η Χιλή και τα γεγονότα των τελευταίων κεφαλαίων περιγράφουν το πραξικόπημα, τη δικτατορία και τους χιλιάδες εξαφανισμένους και βασανισμένους για τους οποίους αδιαφορούσε ο υπόλοιπος κόσμος αλλά και οι πλούσιοι υποστηρικτές της χούντας.

Κλείνοντας το, δεν μπόρεσα να μη σκεφτώ πόσο τυχερή είμαι που γεννήθηκα στη χώρα που γεννήθηκα, την εποχή που γεννήθηκα. Που δεν έχω ζήσει ποτέ πείνα, πόλεμο, εξαθλίωση, βασανιστήρια, ρατσισμό ή εκμετάλλευση. Που μπορώ να μιλήσω ελεύθερα, να ζήσω ελεύθερα και να αγαπήσω ελεύθερα. Που απολαμβάνω τους καρπούς των αγώνων και των θυσιών άλλων, χωρίς δεύτερη σκέψη κάθε μέρα. Δε ζω σε έναν ιδανικό κόσμο αγγελικά πλασμένο, όχι και πάντα υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί και χρειάζεται να γίνει αλλά τουλάχιστον κανείς δεν θα με φυλακίσει ή θα με βασανίσει αν προσπαθήσω να το αλλάξω.

Η χώρα μας έχει περάσει από αρκετά στη μοντέρνα ιστορία της. Πολέμους, εμφύλιους, πραξικόπημα, εισβολή. Δεν θα μπω στη διαδικασία του ποιος φταίει (αν και συνήθως εμείς οι ίδιοι). Το μόνο που θέλω είναι να μπορώ να εκτιμήσω κάθε μέρα αυτό που έχω και να φροντίσω κι εγώ να μην ξαναπεράσουμε τα ίδια. Γιατί αν η ιστορία όντως επαναλαμβάνεται…την έχουμε βάψει!

4 σχόλια:

Saigon & Baygon Inc. είπε...

Το διάβασα πριν 2 χρόνια περίπου και μαγεύτηκα όπως κι εσύ... Είναι υπέροχο!
http://www.bookcrossing.com/journal/3858591


Saigon

Ανώνυμος είπε...

Η Αλλιέντε ήταν η πρώτη μου αγάπη, και την γνώρισα μέσα από αυτό το βιβλίο!!! Αυτή η γυναίκα καταφέρνει να με συγκινήσει μόνο και μόνο με την απίστευτη της γραφή, χωρίς κατ'ανάγκη να είναι συγκινητικό το περιεχόμενο..
Το πάθος, οι έρωτες και η μαγία είναι χαρακτηριστικά πανταχού παρόντα στα βιβλία της!!!
Αν έχεις βλάγκα και καύλα, διάβασε το 100 χρόνια μοναξιάς του Μαρκεζ. Είναι στο ίδιο στυλ, απλά με πιό πολύπλοκες περιγραφές (θα θέλεις βιβλιαράκι για να καταγράψεις τους αμέτρητους χαρακτήρες του βιβλίου χεχε)

Ανώνυμος είπε...

heh ki ego to diavasa prin 2 xronia... not bad

Mayo clinic είπε...

Θέλετε να αγοράσετε ένα νεφρό ή θέλετε να πουλήσετε
νεφρό? Ψάχνετε για μια ευκαιρία να πουλήσετε τα νεφρά σας για χρήματα εξαιτίας οικονομικής κρίσης και δεν ξέρετε τι να κάνετε, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και θα σας προσφέρουμε ένα καλό ποσό $ 1.000.000,00 δολαρίων δολαρίων για το νεφρό σας. Το όνομά μου είναι ο Γιατρός DAVID
Είμαι νεφρολόγος στην κλινική Mayo. Η κλινική μας είναι
Ειδικευόμαστε στην Χειρουργική των Νεφρών και φροντίζουμε επίσης
Αγορά και μεταμόσχευση νεφρών με τη ζωή.
αντίστοιχο δότη. Βρισκόμαστε στην Ινδία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μαλαισία, την Ινδία. Αν ενδιαφέρεστε να πουλήσετε ή να αγοράσετε νεφρά, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Email: mayoclinic55@gmail.com


προσεχτικά
DR DAVID