Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Χρυσόψαρο

Έχω μια θεωρία.

Η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το πεδίο προσοχής μου (βλ. attention span) έχει μειωθεί από καμιά ώρα σε ...χμ μερικά δευτερόλεπτα! Το αυτό και με τη μνήμη μου.

Αλλάζω δωμάτιο και όταν φτάσω εκεί διερωτώμαι γιατί. Αν μεσολαβήσει οτιδήποτε μεταξύ του να ανοίξω ένα ντουλάπι και του να πάρω αυτό που θέλω, ξεχνώ τι ήθελα. Διαβάζω κάτι και μετά από 5 λεπτά δεν το θυμάμαι. Γιου γκετ δε πίκτιουρ. Εγώ! Που θυμόμουν τα πάντα! Με λεπτομέρειες και ονόματα! (Η τέλεια γκόμενα, δεν το συζητώ!)

Και επειδή, θεωρητικά, είμαι πολύ νέα για Αλτζχάιμερ κατέληξα στο εξής (η θεωρία που λέγαμε). Για όλα φταίει η εποχή της πληροφορίας και η προσκόλληση μου στο ίντερνετ ως πηγή πληροφοριών για τα πάντα. (Α, και πιθανώς και η τηλεόραση αλλά με αυτήν το παράκανα και παλαιότερα και δεν είχα εμφανίσει τόσο μεγάλο πρόβλημα.) Και εξηγώ:

Παλιά -στο Σαν Φραντσίσκο- αν ήθελα να μάθω κάτι θα άνοιγα καμιά εγκυκλοπαίδεια ή θα ρωτούσα κάποιον, πράγμα το οποίο θα έπαιρνε και χρόνο και προσπάθεια. Άρα και η πληροφορία που θα έπαιρνα θα ήταν πιο σημαντική (εφόσον αποκτήθηκε με κόπο και ιδρώτα) και πιο πιθανόν να μετατραπεί τελικά σε γνώση (και να τη θυμάμαι και μετά από 5 λεπτά!). Πλέον, αν θέλω να μάθω για το οτιδήποτε κάνω ό,τι και ο υπόλοιπος κόσμος. Το γκουγκλάρω! Διαδικασία που παίρνει δευτερόλεπτα και χωρίς καθόλου κόπο (αν έχεις γρήγορο ίντερνετ!). Και αν το ξεχάσω, το ξαναγκουγκλάρω! Άρα, ποιος ο λόγος να το θυμάμαι?! Η πληροφορία παραμένει πληροφορία -και όχι γνώση- και η φαιά μου ουσία μετατρέπεται σε φαιά σούπα!

Το κακό είναι ότι πια είμαι πολύ προσκολλημένη στο ίντερνετ για να το κόψω κόουλντ τέρκι και δε μου το επιτρέπει και ο κόσμος στον οποίο ζω και κινούμαι πλέον. Ξεκίνησα να λύνω σουντόκου αλλά η μνήμη μου δε βελτιώθηκε ακόμα.

Βασικά, δε θυμάμαι γιατί το ξεκίνησα.

3 σχόλια:

Sike είπε...

haha, ethymises mou ti neerie pou epiase xapia gia ti mnimi je ksexannei na ta piei, HAHAHAHA

Neerie είπε...

em, nai
that would be me :/

wste ftaiei to internet a?
tzai to kinito me ta apothikeumena tilefwna jai ta reminders, na prosthesw

perastika mas, itan na sou pw na piaseis xapia gia ti mnimi alla asto...

drSpock είπε...

@Sike: Εν σοβαρό το θέμα τζιαι μεν γελάς! Το μόνο που δε ξεχνώ μέχρι στιγμής είναι να φάω (δυστυχώς!).

Neerie: Ναι, εδοκίμασα το με τις βιταμίνες αλλά κι εγώ ξεχνώ να τις παίρνω. Περαστικά μας!