Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Παγωτό τριαντάφυλλο





Μια φορά κι έναν καιρό, πριν πολλά πολλά χρόνια, είχα αποφασίσει να κάνω έκπληξη στον πρώην (και νυν και αει) και να του πάρω παγωτό τριαντάφυλλο, που ήταν το αγαπημένο του από τα παιδικά του χρόνια, στην Αθήνα. Έστιψα το μυαλό μου και κατέληξα ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μη ντυθώ εγώ παγωτό τριαντάφυλλο –μετά από σχετικό ατύχημα στη βαλίτσα μου!- ήταν η χρήση ξηρού πάγου. (Καταπληκτική εφεύρεση ο ξηρός πάγος δεν το συζητώ!) Παράγγειλα λοιπόν 5 κιλά πάγου, just to be on the safe side, και 2 μεγάλα κουτιά παγωτό και τα έβαλα όλα στους -80 oC προς διατήρηση και πάγωμα υψηλών αποδώσεων. Η πτήση μου έφευγε πρωϊ αλλά επειδή δεν ήμουν σίγουρη για το πόσο θα κράταγε ο πάγος αποφάσισα να καθυστερήσω το πακετάρισμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα μεσάνυκτα της προηγούμενης πήρα μια φίλη μου και μια παγωνιέρα, πήγα στη δουλειά και πακέταρα το παγωτό μαζί με ΟΛΟ το ξηρό πάγο. Ο φύλακας θα διερωτήθηκε λίγο τι κάναμε και γιατί μπήκαμε με άδεια χέρια και φύγαμε κουβαλώντας και οι δύο μια βαριά παγωνιέρα αλλά φάνηκε διακριτικός και δε ρώτησε –ευτυχώς!- λεπτομέρειες. Έβαλα την παγωνιέρα στη βαλίτσα, πήγα το πρωί, νωρίς στο αεροδρόμιο, έδωσα τη βαλίτσα, μπήκα στο αεροπλάνο και όταν προσγειωθήκαμε περίμενα εναγωνίως να δω σε τι κατάσταση θα έρθει η βαλίτσα μου.

Φυσικά, ως συνήθως, το είχα παρακάνει λίγο και η βαλίτσα μου ήρθε με κρυστάλλους πάγου εξωτερικά, στο σημείο που από μέσα ήταν η παγωνιέρα. Και όταν την άνοιξα, το παγωτό ήταν πέτρα και έπρεπε να το αφήσουμε εκτός ψυγείου μισή μέρα για να φτάσει να τρώγεται. Αλλά μέχρι να ξεπαγώσει κάναμε εφφέ με το ξηρό πάγο που δεν είχε εξατμιστεί ακόμα!



Δε ξέρω αν σας το είπα αλλά καταπληκτική εφεύρεση ο ξηρός πάγος!!

7 σχόλια:

Ουφ! είπε...

μάλλον ήταν προ 9/11 αλλιώς τώρα θα έτρωγες παγωτό τριαντάφυλλο στο Γκουαντάναμο ;-)

Ανώνυμος είπε...

ksiros pagos? nampon touto? pou to vriskeis? en tzeino pou xrisimopoioun gia n akamnoun atmous sta mpouzoukia?

drSpock είπε...

@Ουφ: Σ' αυτό έχεις απόλυτο δίκαιο, αν και μια ανησυχία ότι όπου να ναι θα με φωνάξουν από τα μεγάφωνα να μου πουν ότι βγαίνουν καπνοί που τη βαλίτσα μου είχα την! Τωρά εν θα το έκαμνα.

@Cake: Ο ξηρός πάγος είναι μια καταπληκτική εφεύρεση (εν ξέρω αν σας το είπα!). Είναι στερεό διοξείδιο του άνθρακα το οποίο είναι πολύ πιο παγωμένο από τον κανονικό πάγο, διατηρείται στους -80 και όταν "ξεπαγώνει" ουσιαστικά εξατμίζεται σε άσπρους καπνους και ναι! είναι ένα από τα δύο μέσα για να κάμεις έτσι εφφέ αν και υποψιάζομαι ότι στα μπουζούκια προτιμούν καπνομηχανή. Έχει μηχανές που το κάμνουν.

@Sike: Βλέπε πιο πάνω.
Ε, είπαμεν επροσπάθησα να αποφύγω το ατύχημα όι να το προκαλέσω! Απλά εν έβρισκα φωτογραφία που τα παγωτά Ηράκλη ή Παπαφιλίππου σε δίλιτρο!

Tsartelloui είπε...

Έλα ρε drSpock μου, εγώ επερίμενα κάποιο ηθικό δίδαγμα στο τέλος της ιστορίας. Ότι και καλά εσύ μπήκες σε τόσον κόπο για να του πάρεις παγωτό αλλά τελικά δεν άξιζε γιατί σε πλήγωσε, όλοι οι άντρες είναι μαλάκες κτλ κτλ.

Ένα παγωτό ετρώαμεν το τωρά α;

drSpock είπε...

@Τσαρτελλούι: Είναι πολύ ζέστη για ηθικά διδάγματα! Εξάλλου, το παγωτόν άξιζε το. Τα υπόλοιπα εν να δείξει. :)

Heliotypon είπε...

Ναι, μεγάλη εφεύρεση ο ξηρός πάγος. Και χρησιμοποιείται ευρέως και στην αποστολή ιατρικών και βιολογικών ειδών, όπως τα ειδικά αντιδραστήρια, τα ιστολογικά παρασκευάσματα, κ.α. Το παγωτό για να τρώγεται πρέπει να είναι διατηρημένο σε μια θερμοκρασία περίπου -10˚ C, αλλά οι καταψύξεις των οικιακών ψυγείων φτάνουν τους -20˚ C, με αποτέλεσμα το παγωτό να πετρώνει και να μην τρώγεται. Αναρωτιέμαι πότε θα αποφασίσουν οι κατασκευαστές ψυγείων να βάλουν έναν μικρό θάλαμο με -10˚ C στα ψυγεία μας, μόνο για το παγωτό. Αυτός που θα το βγάλει θα πουλήσει πολλά.

drSpock είπε...

@Heliotypon: Φαντάζομαι το κόστος δεν αξίζει το παγωτό! Προσωπικά το βγάζω έξω κανένα 10λεπτό. Εκτός αν το έχω σε ξηρό πάγο!