Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ένα κάθε λεπτό

Εδώ και λίγο καιρό βλέπω ένα πρόγραμμα του channel 4 (και ουχί του BBC) που τιτλοφορείται «one born every minute» (κομμένο και ραμμένο για τη Γουρουνέλα!Χ). Βασικά, έβαλαν κάμερες σε ένα θάλαμο τοκετών δίνοντας έτσι σε όλους εμάς, τους περίεργους και διεστραμμένους τηλεθεατές, την ευκαιρία να δούμε από πρώτο χέρι πως γεννά ο κόσμος. Δηλαδή οι γυναίκες, γιατί οι άντρες ομολογουμένως υστερούν σε αυτόν τον τομέα. Το πανέρι έχει από όλες και από όλα (τα είδη τοκετού) και πριν να ρωτήσεις αγαπημένε μου αναγνώστη γιατί επιμένω να το βλέπω (και δεν εκατάλαβες ήδη ότι η περιέργεια και η διαστροφή είναι τα καλά μου χαρακτηριστικά) σε πληροφορώ ότι επειδή πάντα υπάρχει η πιθανότητα να σπάσει ο διάολος το χέρι του και να γίνω μάνα, θέλω να είμαι προετοιμασμένη. Και φυσικά εμπιστεύομαι το Channel 4 για την πληροφόρηση μου.

Η πρώτη μου αντίδραση σε κάθε επεισόδιο (και η δεύτερη και η τρίτη!) είναι: «OMG δεν υπάρχει περίπτωση να γίνω μάνα!! Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Αντζελίνα!». Η τέταρτη αντίδραση, ή μάλλον διαπίστωση μου είναι πόσο αλλάζει η γυναίκα όταν πονά. Εντελώς σκύλες και κακότροπες γυναίκες (επειδή γεννώ ρε μαλάκα!) γίνονται σκυλάκια του καναπέ μόλις αρχίσει να ενεργεί η επισκληρίδιος. Δόξα να χει ο γιαραμπής για τα φαρμακευτικά σκευάσματα! Η πέμπτη διαπίστωση μου είναι ότι η καισαρική δεν είναι και τόσο γκλάμουρ όσο ακούγεται (άρα πάει και αυτό το back-up plan). Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση να γυρίσεις πλευρό και να γεννήσεις μέσα σε 2 λεπτά όπως είδα ψες αλλά κάτι μου λέει –και σε μένα και σε σένα γενναία αναγνώστρια- ότι εσύ δε θα είσαι τόσο κωλόφαρδη. Μεταφορικά ή κυριολεκτικά!

Γιατί τα γράφω όλα αυτά? Πρώτον γιατί έχω να διαβάσω ηθική για αύριο και βαριέμαι και δεύτερον γιατί στο τελευταίο επεισόδιο που είδα δεν άλλαξα κανάλι επαναλαμβάνοντας τρεις όπως τις άλλες φορές «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνω μάνα!».

Spooky?

12 σχόλια:

MoYsa είπε...

eisai poli gennaia pou vlepeis kati tetoio.... ego otan akouo ti leksei genna staurono ta podia mou... thelo paidia kapoia stigmi... alla pragmatika kati na bgainei apomesa sou kai na se ksekizei kiriolextika den vgainei kali eikona sto mualo mou.... aouts .. staurosa ta podia mou kala mono grafontas auto.. den exo elpida mou fainete....lol kai kolofardi den eimai me tipota kai se tipota gkatemo eimai.. sumfono

Ανώνυμος είπε...

η επανάσταση της ανεξάρτητης γυναίκας!

παρακαλώ βαθκιά μέσα μου να μεν ξυπνήσει το μητρικό μου ένστικτο.. ακούεται πολλά κακό αλλά.. νομίζω εν κάμνω για έτσι πράματα..

εν να μας σκοτώσει η Μάνα αν τα θκιαβάσει τωρά..

δε τζαι τίποτε πιο ηρεμιστικό παη δε γουέι.. κάθεσαι τζαι θωρέις γέννες! χαχαχα

Dr. Prixtis είπε...

eida ta promos gia to show alla den ekatsa na to dw pote. twra na to gyrepsw sto bbc iplayer...

gnapp είπε...

channel 4 όχι BBC. Μου κίνησες τον ενδιαφέρον και το έψαξα. Είναι συγκλονιστικό για κάποιο που δεν το έχει βιώσει. Επιβεβαιώνει και πάλι τον κανόνα πως μια απλή ιδέα μπορεί να μετατραπεί σε τηλεοπτική επιτυχία. Πάντως οι άνδρες παρουσιάζονται ως ολιγον τι αχρείαστοι και σε κάποιες περιπτώσεις άσχετοι ....

drSpock είπε...

@MoYsa: Εγω μόνο τα βλέπω, οι άλλες που τα κάμνουν?! Το κακό είναι ότι έτσι απομυθοποιήθηκε εντελώς και η καισαρική που είχα για μπακ-απ πλαν. Ο γουέλ...

@Ηλέκτρα: 'Ετσι έλεγα κι εγώ. Δυστυχώς η φύση έχει πάντα άλλα σχέδια. Αλλιώς θα είχαμε εκλείψει εδώ και καιρό!
Εκείνο που με προβλημάτισε όσον αφορά την "ανεξάρτητη γυναίκα" είναι ότι τελικά αυτές ακριβώς είναι που γίνονται χαζομαμάδες, ειδικά αν άργησαν να το κάνουν.
(Μάνα είναι μόνο μία και ναι κατάλαβα ότι αναφέρεσαι στη βλόγκερ)

@Prixtis: Ναι, τελικά η "ρεαλιστική" τηλεόραση είναι εθιστική. Ντρέπομαι ήδη!

@gnapp: Μερσί για τη διόρθωση (εγλύτωσα και τις μηνύσεις!). Όσο για τους άντρες πολλές φορές αναφώνησα "κάποιος να τον φκάλει έξω τωρά!" και δεν ήμουν καν εγώ η γεννούσα! Γενικά, δε νομίζω ότι οι άντρες χρειάζεται να είναι παρόντες. Κάποια πράγματα είναι καλύτερο να μην τα ξέρεις και αν αποφασίσεις να ξανακάνεις σεξ (μετά από όσα ετράβησες!) καλό είναι να μην έχετε περάσει μια τόσο αηδιαστική και υποτιμητική -albeit a miracle- εμπειρία μαζί. Όσο να ναι φαντάζομαι θέλεις να σε ξαναδει ως γυναίκα.

Saigon & Baygon Inc. είπε...

Ό,τι και να σου έχουν πει, όσα ντοκιμαντέρ και να έχεις δει, τη στιγμή που γεννάς δε θυμάσαι τίποτα από όλα αυτά. Πιστέψτε με. Ειδικά αν πονάς, δε σε ενδιαφέρει ποιοι και πόσοι μπαίνουν στην αίθουσα ωδινών και κοιτάζουν με ενδιαφέρον το γυμνό (και ξυρισμένο) εαυτό σου. You couldn't care less! Η φύση αναλαμβάνει και εσύ απλά ακολουθείς.
Κι εγώ πήγα να γεννήσω με κάθε καλή πρόθεση να το φτάσω ως το τέλος εντελώς φυσικά, αν μπορούσα. Το είχα ξεκαθαρίσει ότι θα κάνω καισαρική ΜΟΝΟ αν παραστεί απόλυτη ιατρική ανάγκη, λ.χ. αν το μωρό κινδυνεύει. Ταλαιπωρήθηκα φριχτά με δυνατούς πόνους για πολλές ώρες, μέχρι να διατάξουν τελικά επισκληρίδιο όταν η στιγμή ήταν κατάλληλη. Έτσι έπρεπε, και έτσι έγινε.
Η γέννα δεν είναι ραντεβού με την κομμώτρια, για να της πεις και πώς θα σου τα κόψει! Δε μπορούμε να επεμβαίνουμε σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία, γιατί συμμετέχει όλο το σώμα μας (μέσω ορμονών) αλλά και το ίδιο το μωρό. Στην καισαρική πολλές γυναίκες δεν καταλαβαίνουν καλά-καλά τι τους συνέβη - απ'τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκονται χωρίς μωρό στην κοιλιά, χωρίς κλιμάκωση - και μερικές εμφανίζουν σάστισμα και αδιαφορία προς το μωρό τους, ακριβώς επειδή δε συμμετείχαν ενεργά στον τοκετό (για να μην αναφέρω το ότι μετά η λεχώνα είναι μια χειρουργημένη γυναίκα που χρήζει βοηθείας). Είναι εγωισμός να κανονίσεις καισαρική θέλοντας να αποφύγεις τον πόνο. Αν δε μπορείς να αντέξεις αυτό που η φύση όρισε για σένα, τότε μάλλον δεν είσαι έτοιμη να αντέξεις και το μετά, τις απαιτήσεις που θα φέρει η ζωή με το παιδί στο σπίτι. Αν ο γιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνει καισαρική για Χ λόγους, σύμφωνοι. Αλλά το "προγραμμάτισα την καισαρική μου στις 19 του μηνός για να προλάβω τον αστερισμό του Καρκίνου πριν περάσει στο Λέοντα" είναι απαράδεκτο κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Saigon

drSpock είπε...

@Saigon: Σ' ευχαριστώ που το μοιράστηκες καλή μου.
Συμφωνώ με το ότι η καισαρική είναι λύση ανάγκης και όχι εγωισμού, ειδικά τωρα που είδα και πως γίνεται!

Gourounella είπε...

Ναι αλλα μετα οταν τελιωσει ολος ο πονος και ο οδυρμος θα κρατας στα χερια σου οτι πιο πολυτιμο και υπεροχο μπορει να σου χαρισει η ζωη!!εγω αυτα τα ντοκυμαντερ δεν τα βλεπω..οχι πως υπαρχει περιπτωση να πω πως δε θελω να γινω μανα αλλα ποιος ο λογος να πανικοβαλομαι;;

Αχάπαρη είπε...

Εν όλα πολλά υπερβολικά. Ο φυσιολογικός τοκετός ενεν τόσο scary εμπειρία όπως την περιγράφουν.
Στην πρώτη εγκυμοσύνη είχα παρακολουθήσει μαθήματα ανώδυνου τοκετού (που πραγματικά βοηθούν τζιαι εξικοιώνουν την μελλουσα μαμά με την ιδέα της γέννας) τζιαι εμαθα με λεπτομέρειες τι γίνεται στην καισαρική.. Ας πούμε πως δεν πιστέυω να υπάρχει γυναίκα που να θέλει χωρίς να υπάρχει ΄κάποιο πρόβλημα, να υποστεί τούτο ούλλο το πράμα έχοντας πλήρη επίγνωση του τι γίνεται...
Συμφωνώ με την αναγνώστρια που είπε πως εν εγωισμός να θέλεις να αποφύγεις τον πόνο. Εξάλλου ο εγωισμός εν το πρώτο πράμα που πρέπει να παραμερίσεις άμα γίνεις γονιός.

psephis είπε...

Ε, βέβαια! Private jet θέλουμε. Να γεννήσουμε όμως δε θέλουμε, ε;

Λοιπόν, το post είναι ενδιαφέρον και τα σχόλια εξίσου. Μου είναι δύσκολο να περιγράψω το γιατί, αλλά ας αρκεστώ να πω ότι για εμάς τους άντρες ο τοκετός είναι κάτι σα μυστήριο κι αφού δεν πρόκειται να το βιώσουμε έχουμε μια κρυφή αλλά μεγάλη περιέργεια να το καταλάβουμε, περιέργεια που αναπόφευκτα δε θα ικανοποιηθεί ποτέ 100% κι αυτό την κάνει ακόμα μεγαλύτερη.

drSpock είπε...

@Γουρουνέλλα: Αυτό ακριβώς σκέφτηκα στο τελευταίο επεισόδιο και γι αυτό ακριβώς ψιλοανησύχησα. Λες τελικά να θέλω να γίνω μάνα?! Είναι μεγάλη πουτάνα η φύση τελικά!

@Αχάπαρη: Νομίζω εξαρτάται και από την περίπτωση πόσο δύσκολη εμπειρία θα είναι αλλά ναι, η καισαρική γκλαμουροποιείται γενικά ενώ στην ουσία μπορεί να είναι και πολύ πιο δύσκολη από φυσιολογικό τοκετό. Να φανταστώ δηλαδή ότι εσύ ήσουν κωλόφαρδη? Μεταφορικά ομιλούντες πάντα! :)

@Ψηφίς: Βρείτε εσείς το ιδωτικό τζετ (και τα υπόλοιπα) και έχω εγώ κάτι κοννέ με γιατρούς να το ζήσετε πρώτο τραπέζι πίστα!

Unknown είπε...

Σύγκρινε το πρόσωπο της γυναίκας που πονά, με τις γυναίκας που βιώνει οργασμό..

Είναι πολλές οι διαφορές;