Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Kramer vs Kramer:

Όποτε βγαίνω με μία συγκεκριμένη φίλη μου η συζήτηση κλασσικά περιστρέφεται γύρω από τον γκόμενο, τη σχέση τους, τις σχέσεις γενικότερα και τους Κύπριους συγκεκριμένα (για έναν περίεργο λόγο με θεωρεί ώριμο και λογικό άτομο και θέλει τη γνώμη μου για ό,τι συμβαίνει). Εγώ την ακούω υπομονετικά, λέω τη γνώμη μου και φρίττω και από μέσα μου και απ΄έξω μου όχι τόσο για τη δική της σχέση αλλά για αυτά που μου λέει για τις σχέσεις όλων των άλλων γνωστών της και τα οποία επιβεβαιώνουν τους χειρότερους μου φόβους για τους Κύπριους και Κύπριες της γενιάς μας και το πως λειτουργούν σε μία σχέση. Προσωπικές εμπειρίες με Κύπριους δεν είχα (και απ’ότι φαίνεται ούτε πρόκειται) αλλά επειδή τα ίδια ακούω και βλέπω από πολλούς τείνω να πιστέψω ότι όντως έτσι είναι τα πράγματα και συνοψίζονται σε μερικά κύρια σημεία για κάθε φύλο:

Οι μεν άντρες νομίζουν ότι:
Όλες θέλουν να τους τυλίξουν. Είναι μαζί τους από συμφέρον και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τους απατήσουν με τον καλύτερο τους φίλο. Είναι όλες ζηλιάρες, κατίνες και κτητικές που τους θέλουν μέσα στο βρακί τους, ενώ πιθανώς είναι και χάλια στο κρεβάτι. Τελικά θα παντρευτούν -ως επιβράβευση- την επόμενη που θα βρεθεί μπροστά τους μόλις αποφασίσουν να παντρευτούν και θα περιμένουν να τους είναι αιωνίως ευγνώμων που την παντρεύτηκαν εξού και θα απαιτούν «η καλή νοικοκυρά να είναι δουλάρα και κυρά». Επίσης, δεν ξέρουν πως να εκφραστούν και να συμπεριφερθούν σε μια γυναίκα ενώ πιστεύουν ότι το να δείξεις οποιοδήποτε συναίσθημα δημοσίως σου αφαιρεί από τον αντρισμό σου και είναι πρόστυχο να βάλεις αντηλιακό στην πλάτη της γκόμενας σου δημοσίως!

Οι δε γυναίκες:
Θέλουν να τυλίξουν κάποιον μόνο και μόνο για να μην μένουν πλέον με τους γονείς τους και γιατί μετά από κάποια ηλικία θα αρχίσουν να τις δακτυλοδείχνουν (ως ελαφρυντικό θεωρώ το ότι σε κάποια φάση μπορεί να ξυπνήσει το μητρικό τους ένστιγκτο). Επιτυχία στους οικογενειακούς και φιλικούς κύκλους θεωρείται το να βρεις «πλούσιο γαμπρό» αλλά το αυτό ισχύει και για τους άντρες και βασικά ο άντρας είναι αξεσουάρ. Απαραίτητος μεν, αξεσουάρ δε. Στερούνται βασικής αυτοεκτίμησης και σεβασμού και κάνουν σχεδόν τα πάντα ή συμβιβάζονται ακόμα και στα αυτονόητα για να αποκτήσουν το «σπίτι της Μπάρμπι» με όλα τα αξεσουάρ και την εντοιχισμένη κουζίνα που απ’ ότι τους είπε η μάμμα τους θα τις ολοκληρώσει ως γυναίκες.

Και οι δύο:
Χαρακτηρίζονται από συναισθηματική ανωριμότητα και πληθώρα συμπλεγμάτων (από τα τελευταία έχω κι εγώ μερικά αλλά το παλεύω!) και βλέπουν τις μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνιστικά αντί συνεργιστικά. Δεν ολοκληρώνονται πρώτα ως άτομα και μετά να επιδιώξουν αυτό που θέλουν σε μια σχέση αλλά περιμένουν να ολοκληρωθούν από τη σχέση έχοντας παράλληλα και μια κρυμμένη ατζέντα. Βλέπουν ο ένας τον άλλον με καχυποψία, μετρούν τι έδωσε ο ένας και τι ο άλλος και γενικά δεν καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον.

Δεν λέω υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά αυτές απλώς αποδεικνύουν τον κανόνα και εγώ μιλώ για τη γενική κατάσταση.

Βέβαια, μπορεί να κάνω και λάθος. Κάνω?

16 σχόλια:

Anti-Christos είπε...

"Μπορείς απόψε να βγεις με όλες τις (κύπριες) τσούλες της γης, στην πυρά-στην πυρά... με τις ξενέρωτες!!!"

Συμφωνώ, κυρίως στην παράγραφο: "και οι δυο:"

papoutsosiko είπε...

ego pantos tin gineka tziai stin tompoula tis tha tin paro , tziai stin giorti tou krasiou, tziai sto festival toy reshiou. tha tis piao tziai mavrou na men kamni doulies na kourazete sior.tha tin perno tziai stes athines na blepoume tin vissi.vasilissa tha tin exo

ρίτσα είπε...

χερ ντοκτόρ, επιασα να θκιαβάζω το μπλογκ σου που την αρχήν

θέλεις να γίνουμε φίλες πλις πλις πλις; (να σου δώσω τζιαι λλίες που τες αρωματικές μου κόλλες συλλογής)

haha είπε...

Πρώτα έγραψες "Οι μεν άντρες νομίζουν ότι...", ενώ μετά το γύρισες στο "Οι δε γυναίκες".

Εγώ θέλω να μάθω επιτέλους και τι "νομίζουν" οι γυναίκες!

Καλές γιορτές!

Sike είπε...

εγώ νομίζω είναι ένας φαύλος κύκλος η κατάσταση, και μ' αυτό δεν εννοώ πανδαιμόνιο. Νομίζω ότι το ένα φύλο νομίζει για το άλλο διάφορα πράγματα, τα οποία κάποιοι εκπρόσωποί του έχουν αφήσει να νοηθούν ενώ μπορεί και να μην ευσταθούν. Για παράδειγμα, όταν οι άντρες νομίζουν ότι οι γυναίκες θέλουν να τους τυλίξουν, τότε γίνονται πιο ελεεινοί στη συμπεριφορά. Όταν γίνονται οι άντρες ελεεινοί, οι γυναίκες νομίζουν ότι είναι όλοι έτσι και συνεπώς γίνονται κι αυτές πιο αδίστακτες. Όταν γίνονται αυτές πιο αδίστακτες, οι άντρες τις περνούν για τσούλες. Και πάει ο λέοντας.

Πιστέυω ότι οι "σχέσεις" των δύο φύλων, στην πλειοψηφία τους, βασίζονται σε παρεξηγήσεις (τι μου είπε, τι νόμισε πως είπε, τι νόμισα εγώ πως μου είπε, τι εννοούσε, κτλ). *Χαρακτηριστικό είναι το "Τι έshεις; - Τίποτε" και η λήξη του θέματος από τον άντρα ενώ η γυναίκα τριβιτζιάζεται γιατί δεν επιμένει ο άντρας να τη ρωτά εφόσον είναι φανερό ότι κάτι έshει.

Αυτό που συστήνω με κάθε ευκαιρία που μου δίνεται, είναι το ευκολοδιάβαστο και page-turning "Άνδρες από τον Άρη, Γυναίκες από την Αφροδίτη". Σαφώς υπάρχουν οι εξαιρέσεις, αλλά ακόμα κι αν είστε μια από αυτές, πάλι θα το βρείτε χρήσιμο και εφαρμόσιμο, όχι μόνο στο σύντροφο σας αλλά και σε γονείς, αδέρφια, φίλους, συνάδελφους.

τελευταίως άρχισα να πιστεύω ότι τα μπλογκς μπορούν να αποδειχτούν σωτήρες των απόψεων που έχουν τα δύο φύλα, ενόσω αγοράκια και κοριτσάκια είναι ειλικρινή και δεν γράφουν μόνο για να κάμουν εντύπωση

drSpock είπε...

ΑντίΧρηστος: Δεν το γνωρίζω το άσμα αλλά ευτυχώς που δε μιλά για μένα, έτσι?!

Παπουτσόσικο: Ναι, αλλά σαν εσένα κανένας!

Ρίτσα: Ευχαρίστως, αρκεί να μου πεις (μυστικά, εν θα το πω σε κανέναν) από που βγαίνει το Ρίτσα!

Ψήστη: Ναι, έχεις δίκαιο. Έγραψα το λίο βιαστικά και δεν το πρόσεξα (χαίρομαι που με διαβάζεις με προσοχή!). Κοίτα, νομίζω ότι οι γυναίκες νομίζουν (για τους Κύπριους μιλούμε πάντα) ότι δεν ξέρουν να συμπεριφερθούν και να εκφραστούν -το οποίο κατά τη γνώμη μου ισχύει- και ότι δεν ξεφεύγουν από το στερεότυπο του ματσό άντρα. Ότι δεν τις εκτιμούν, δεν τις αγαπούν, δεν τις προσέχουν και θα τις απατήσουν με την πρώτη Ρωσσίδα, επομένως και αυτές κοιτάζουν μόνο το πορτοφόλι του. Νομίζω η Σικε πιο πάνω το έθεσε πολύ σωστά. Είναι ένας φαύλος κύκλος που βασίζεται σε στερεότυπα και παρεξηγήσεις, ειδικά αν ο άντρας περιμενει από τη γυναίκα να τον φροντίζει όπως τον φροντίζει η μάνα του και η γυναίκα περιμένει να της προσφέρει όσα της προσφέρει ο πατέρας της. Ελπίζω να σε κάλυψα.


Σικε: Συμφωνώ απόλυτα. Δεν ξέρω σε τι σημείο αυτή η κατάσταση υπάρχει και αλλού ή αν παρουσιάζουμε μία παγκόσμια πρωτοτυπία! Οι σχέσεις των δύο φύλων είναι πάντα challenging απλά μου φαίνεται ότι στην Κύπρο δυσκολεύουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα πολλές φορές χωρίς λόγο.Το βιβλίο πάντως θα προσπαθήσω να το βρω.

Μέχρι στιγμής γράφω ειλικιρινά :)

travelbug είπε...

hi there! ego nmz na stamatisis na vgenis me ti sigegrimeni fili...ine kaki epirroi. iparxun anthropoi eki exo pu exun poli diaforetikes idees. bori na imaste ligoi, alla borume na kanume ti diafora, sto xeri mas ine...
xronia polla btw!

Αχάπαρη είπε...

en apli i eksigisi: fae fae koupepia pou mitsioi oulloi theloume na tilixtoumen. ospou tilioumasten 2-2 en kala pantos. meta poios kserei! xronia polla kai sou euxomai na se tiliksei enas dimetros me koiliakous tziai bmw :)

drSpock είπε...

@Marcella: Δεν είμαστε και κολλητές αλλά μ' αρέσει επειδή μου δίνει μια εικόνα της κυπριακής πραγματικότητας που εν μέρει αγνοώ (μερικές φορές νομίζω ότι ζω σε παράλληλο σύμπαν) και καλό είναι να ξέρεις ποια είναι η πραγματικότητα στη χώρα που ζεις!Μην ανησυχείς πάντως δεν με επηρεάζει! Χαίρομαι που δεν σκέφτονται όλοι έτσι (ξέρω κι εγώ μερικούς) αλλά μίλησα για τη γενική κατάσταση στη γενιά μας συγκεκριμένα. Μέχρι κι εσύ το παραδέχεσαι ότι οι "άλλοι" είναι λίγοι. Χρονια Πολλά και μακάρι να κάνετε τη διαφορά!


@Axapari: OMG!Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα κουπέπια της γιαγιάς μου! Λες?! Πάντως ας είναι δίμετρος με κοιλιακούς και δεν θέλω BMW. Προτιμώ να έχει χιούμορ!

the bastard; unshaved. είπε...

Κοίτα, στις πρώτες εντυπώσεις οι παραπάνω αντιδρούν κάπως, expected.
Όντως οι περισσότεροι εν τόσο πολλά expected, αλλά εντάξει.

Ούνα ρατσα, ούνα φάτσα που λαλεί ο λόος..

rose είπε...

αν οι μισοί που συμφωνουν, κατα καιρούς, στην μπλοκόσφαιρα για τις διαπροσωπικές σχεσεις είχαν σχέση μεταξύ τους, θα είχαμε μια άλλη Κύπρο!
:-)

άβυσσος η ψυχές μας - άβυσσος

travelbug είπε...

Hm...bori na exis ke dikeo...emena pali maresi na zo sto mikrokosmo mu, pu ton exo plasi opos thelo ego...i know oti boro na oneirovato ma etsi ime eftixismeni...happy 2009!

SparksScribbler είπε...

Ξέρεις γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Επειδή μας εμάθαν ότι ο γάμος είναι η υπέρτατη κοινωνική καταξίωση!
Προσπαθώ όμως να είμαι αισιόδοξη. Αφού, θεωρητικά πάντα, κάθε γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη, ίσως να υπάρχει ελπίδα. Και για μας και για τους επόμενους.


(καλή χρονιά!)

Ανώνυμος είπε...

@Unshaved: Ατελείωτη η σοφία του λαού!

@Rose: Δεν είναι άσχημη ιδέα. Προτείνω να την πατεντάρεις!

@Queen: Κι εγώ προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη τώρα τελευταία. Εξάλλου η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

Καλή χρονιά σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Ενδεχωμένως, έαν σταματήσουμε να καλουπώνουμε τα δύο φύλα (και όποια άλλη ομαδοποιήση) και να προβάλουμε τις δικές μας προ-συσκευασμένες ίδεες πάνω τους.
Εάν σταματήσουμε να λέμε 'οι γυναίκες/αντρες/Κύπριοι/Ελληνές/Αλβανοί/Ιταλοί/Τουρκοι είναι ετσι'.
Εαν δούμε τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά ως άτομο με δικές του ιδέες και τα δικά του θέλω.
Αλλά και ποιο ειδικά δούμε τον εαυτό μας έτσι.
Τότε, νομίζω, θα έχουμε μεγαλήτερη επιτυχία στις σχέχεις μας.
Καλή χρονιά.

Diasporos είπε...

Δηλαδή καλά έκαμα τζιαι δέν επαντρέφτηκα κυπραίαν;