Σήμερα το πρωί ενώ περπατούσα βιαστικά και ως συνήθως αργοπορημένη για τη σχολή μου ήρθαν στο μυαλό κάτι άσχετες σκέψεις που ξεκίνησαν από κάτι Κινέζες που μου έκοψαν το δρόμο και πήγαζαν από αυτο (κάνω άσχετους συνειρμούς, το ξέρω!). Για όσους δε θυμούνται, μια Κινέζα μασσεζ είχε μοιραστεί μαζί μου την άποψη ότι στην Κύπρο όλοι –και κυρίως οι γυναίκες- ασχολούνται μόνο με την εξωτερική τους εμφάνιση και καθόλου με το πνεύμα τους, σε αντίθεση με τις Κινέζες που συνέχεια διαβάζουν. Ενώ είχα συμφωνήσει και εξακολουθώ να συμφωνώ, άρχισα να σκέφτομαι αν όντως υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ μας.
Οι Κινέζες –και οι Κινέζοι- αφιερώνουν από μικροί όλο τους το χρόνο και κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να είναι οι καλύτεροι ακαδημαϊκά. Δεν το κάνουν μόνο και μόνο επειδή θέλουν να μορφώσουν το πνεύμα τους και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι στο κοινωνικό σύνολο. Το κάνουν επειδή έτσι πρέπει. Θεωρούν ότι η ακαδημαϊκή αριστεία θα τους εξασφαλίσει την κοινωνική και οικογενειακή καταξίωση, μια καλή δουλειά/καριέρα και κατ’ επέκτασην οικονομική ευχέρεια και πιθανώς κι έναν καλό σύζυγο. Ο ανταγωνισμός για μια θέση στο πανεπιστήμιο, για μια καλή δουλειά κ.ο.κ. είναι τόσο μεγάλος που απλά για να πετύχεις οτιδήποτε πρέπει να είσαι ο καλύτερος. Για να γίνουν οι καλύτεροι θυσιάζουν πολλές φορές –αν όχι πάντα- τον προσωπικό τους χρόνο και ίσως κάποια άλλα πράγματα τα οποία θα τους ευχαριστούσαν μεν αλλά δεν θα τους προσέφεραν οτιδήποτε σε αυτή τους την αναζήτηση για κοινωνική καταξίωση μέσω της ακαδημαϊκής αριστείας.
Οι Κύπριες –και οι Κύπριοι- ενώ θεωρούν οτι η ακαδημαϊκή μόρφωση είναι κοινωνικό προσόν, θέλεις λόγω μειωμένου ανταγωνισμού για μια θέση σε πανεπιστήμιο ή δουλειά, θέλεις λόγω του μεσογειακού ήλιου που δε σου αφήνει και πολλή διάθεση για διάβασμα, ανέπτυξαν άλλα κοινωνικά πρέπει πιο ισχυρά. Για να εξασφαλίσεις την κοινωνική και οικογενειακή καταξίωση, την καλή δουλειά και τον καλό σύζυγο στην Κύπρο δε χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος. Χρειάζεται φυσικά να έχεις γνωστούς στις κατάλληλες θέσεις, αλλά το κυριότερο, σε μια χώρα όπου είσαι ό,τι δηλώσεις, χρειάζεται να φαίνεσαι ότι είσαι ο καλύτερος. Έτσι, οι Κύπριες/οι ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο και σκέψη στο φαίνεσθαι αντί στο είναι για να πετύχουν όμως και αυτοί τελικά την κοινωνική καταξίωση.
Ενώ λοιπόν με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι είμαστε τόσο διαφορετικοί, εν τέλει απλά καθόμαστε σε αντίθετες πλευρές της ίδιας τραμπάλας προσπαθώντας και οι δύο να ανεβούμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Ο απώτατος στόχος και των δύο, όσο διαφορετική προσέγγιση και να αναπτύξαμε, είναι η διαιώνιση του είδους και συγκεκριμένα των δικών μας εγωιστικών γονιδίων. Ψάχνουμε όλοι το καλύτερο ταίρι με το οποίο να αναμείξουμε το υπέροχο γενετικό μας υλικό και να το περάσουμε στις επόμενες γενιές. Η δύναμη που σπρώχνει όλους μας σε αυτή τη διεργασία είναι απλούστατα η επιβίωση του καλύτερου.
Απλά στην Κύπρο βαρεθήκαμε να αναπτύξουμε την ικανότητα να χρησιμοποιούμε εργαλεία και αναπτύξαμε πολύχρωμα φτερά.
7 σχόλια:
Πάντα σε συμπαθούσα! :)
Μία παρατήρηση. Στην Κύπρο τι είδους μίξη γονιδίων να κάνεις; Εφόσον όλοι, λίγο-πολύ είμαστε συγγενείς, δικαιολογείται τα μέγιστα όλη αυτή η τερατουργεία που κυκλοφορεί ελεύθερη!
:)
Οπότε αν διακτινιστείς δε θέλεις υποθέτω να πας στην Κίνα!Άτιμο πράγμα οι συνειρμοί!
Η Νανάγκη για να βρούμε το καλύτερο είδος ώστε να αναπαράγουμε το καλύτερο γενετικά διάδοχό μας είναι άμεσα συνηφασμένη με το ζωικό μας ένστικτο (επιστημονικά αποδεδιγμένοα υτό σου λέω). Τώρα η κάθε φυλή ή αν θέλεις πλέον και ο καθένας ατομικά αναπτύσσει τις δικές του πατέντες προς μια πιο επιτυχημένη επιλογη.Ο καθένας όπως μπορεί δηλαδη
Οχι πρέπει να το παραδεκτώ τα είπες πολύ ωραία!! Εμένα ι συνειρμοί μου καταλήγουν με μαθημετική ακρίβεια σε μένα έγκυο και με παιδάκια! χαχαχα
@Αντίχρηστος: Τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Αλλά μην ανησυχείς, τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη εισροή διαφορετικού γονιδιακού υλικού χάρη στους μεικτούς γάμους. Εν επρόσεξες που ξαφνικά η νέα γενιά, εψήλωσε, άσπρισε και ομόρφυνε? Το ζήτημα είναι ότι και οι συμπεριφορές κληρονομούνται!
@Δεσποινα: Μμμ, δε νομίζω. Άσε που αυτός είναι και ο λόγος που δεν πιστεύω ότι υπάρχει μόνο ένα ταίρι για τον καθένα μας. Αν ίσχυε, κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν Κινέζος!
@Alice world: Ό,τι μπορούμε κάνουμε ναι, αλλά οι συνολικές συμπεριφορές οδηγούνται από τη συνολική κοινωνική πίεση. Μάλλον :)
@Γουρουνέλλα: Σας μερσώ. Μη νομίζεις όμως, κι εμένα συνήθως είναι πολύ πιο παράλογοι (και από τη μητρότητα!).
true ...so true!
ax
ax
ax
ax
ksineis pliges.
Den exeis kanena adiko. Grafw epitides greeklish.
Emm
Αυτό που έχω να πω είναι, ότι μπορείς να είσαι ό,τι θέλεις στη Κύπρο.
όλο αυτό είναι και λίγο μες το μυαλό μας.
Και λίγο
Και πολύ
Δημοσίευση σχολίου